Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.iný pohľad Petra Gondu: Nezodpovedný rozpočet

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

December je časom obdarovávania blízkych darčekmi z vlastných peňazí, ale i časom, keď politici oživujú ilúziu rozdávania darčekov z cudzích peňaženiek. Aj Igor Matovič sľubuje „pomoc ľuďom“ z peňazí, ktoré nemá a nevytvoril.

.iný pohľad Petra Gondu: Nezodpovedný rozpočet

ani dlhová brzda nezabrzdila ministra financií v predložení rozpočtu s nekrytými výdavkami na spotrebu. Na budúci rok naplánoval až 8-miliardový deficit verejnej správy (čiastočne ho tvoria dotácie pre vysoké ceny energií bez konkretizácie použitia a opodstatnenosti). Plánuje tiež takmer 6-miliardové sekery na ďalšie dva roky.

Hádže tým na daňovníkov do budúcnosti veľkú zaťaž, ktorú ešte navýšia rastúce úrokové výdavky. A bez umelo nízkych úrokov bude verejný dlh ešte väčším rizikom. V budúcom roku sa zvýši o 6,3 miliardy eur a oproti roku 2019 vyskočí o 25,5 miliárd eur. V pomere k HDP sa síce v roku 2023 zníži, zostane však v najvyššom pásme dlhovej brzdy a začiatkom mája 2023 začnú pre vládu platiť sankcie – napríklad zostavenie rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026 s nerastúcimi výdavkami a vyrovnaným hospodárením a požiadanie o vyslovenie dôvery v parlamente. Predložený rozpočet na ne nereaguje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite