Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.slovo farára spod Tatier: Čriepok a dar

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Na tú osamelosť si treba zvykať. Týka sa výlučne pilotov. A zvlášť nás, ktorí lietame pod baldachýnom z ľahučkej pevnej látky padákových klzákov.

.slovo farára spod Tatier: Čriepok a dar

s bežiacim motorom a vrtuľou za chrbtom som sa rozbehol v ústrety zapadajúcemu Slnku. Ten okamih vzlietnutia je mystický. K pohybu, ktorý je mozgu známy, sa pridá ešte tretí rozmer. Stúpate. Všetko pod nohami sa zmenšuje a krajina sa rozprestiera do čoraz väčšej diaľky. Človek sa cíti čoraz menší a stratenejší. Nedá sa zastaviť a porozmýšľať, kam ďalej, alebo to predýchať. Byť stále v pohybe je najpodstatnejšia podmienka lietania. 

Čím je pilot vyššie, tým viac na neho dolieha samota. Tisíce metrov vzduchu pod nohami nie sú pre každého. V istej chvíli je človek nasýtený. Aj ja sa približujem opäť k zemi, chcem pozorovať ľudí. Policajti, ktorí kohosi pokutujú na diaľnici, mi odkývajú. Prebudil som v nich dieťa. Chodci zakláňajú hlavy. Deti výskajú a skáču. Husi a kačky na dvoroch sa rozbiehajú k vzletu, ale zastaví ich plot. Rady by sa pridali. Nie každý môže.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite