Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Politický výbuch v Prahe

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Možno ste len chvíľu nesledovali českú politiku – a medzitým sa tu takmer zrútila druhá najsilnejšia vládna strana. Dôvodom je korupčný škandál v Prahe. A mierne premotivovaní policajti.

Tomáš Němeček

minulú stredu 15. júna urobila protimafiánska jednotka NCOZ pod dohľadom Vrchného štátneho zastupiteľstva v Prahe (preložené do slovenčiny: NAKA a Špeciálna prokuratúra) raziu na pražskom magistráte. Od februára sa šuškalo, že majú niečo na primátorovho námestníka Petra Hlubučka. Teraz sa ukázalo, že ho dva roky sledovali – a rozsah údajnej korupcie sa zdá ohromujúci. Súčasné vedenie Prahy má povesť čistých politikov: tvoria ho Piráti, známi svojou transparentnosťou, občianski aktivisti z Prahy Sobě a dosiaľ bezúhonné stredopravé strany TOP 09 a STAN (v Česku sa primátori nevolia priamo, musia si dohodnúť koalíciu v zastupiteľstve).

Hlubuček zo STAN údajne podľa polície vytvoril v pražskom dopravnom podniku systém „našich ľudí“. Do funkcie ekonomického riaditeľa napríklad presadil Mateja Augustína, bývalého šéfa Cargo Slovakia, ktorý vraj rýchlo pochopil svoju úlohu. Polícia tvrdí, že skupina sa tvárila, že preveruje staré zmluvy, v skutočnosti vyberala výpalné od obchodných partnerov za to, že im kontrakty nezruší.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite