Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Prečo je Česká televízia lepšia

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Vyberať šéfa verejnoprávneho média v parlamente je ten najhorší možný spôsob – keby azda niekomu napadlo inšpirovať sa na Slovensku. Túto vetu napísal pred piatimi rokmi Petr Šabata. Dnes je to ešte horšie.

Český týždeň Tomáša Němečka: Prečo je Česká televízia lepšia

uznávaný mediálny manažér a znalec Slovenska (bývalý šéfredaktor Pravdy, dnes riadi stanicu verejnoprávneho rozhlasu ČRo Plus) sa vtedy – v roku 2017  –  chytal za hlavu nad Jaroslavom Rezníkom: „Kľúčový personálny výber sa stal obeťou súčasného politického obchodu.“ Šabatovu poznámku možno zovšeobecniť. Parlament je jadrom demokracie, ale hlasuje o príliš mnohých veciach. Preto sa ľahšie stane, že niektorý klub podporí kandidáta do RTVS výmenou, povedzme, za prelomenie prezidentského veta. (Dal som, dúfam, dostatočne absurdný a nereálny príklad?)

Prečo je to dnes horšie? Odpoveďou na politické obchodovanie mala byť transparentnosť. Slnečné lúče skutočne bývajú najlepšou dezinfekciou. Ale keď je všetko neustále online, aktéri majú sklon „hrať pre kameru“, starať sa o svoj obraz, páčiť sa  –  nesľubujú krv, pot a slzy, ale samé pozitíva a sociálne istoty. Transparentnosť sťažuje kompromisy: pred kamerou musí byť radikál ešte radikálnejší.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite