Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slová z kaplnky Daniela Pastirčáka: Laboratórium v chráme

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

Pravoslávny chrám vo filme Tengiza Abuladzeho Pokánie vypĺňalo plastové potrubie. Myslel som si, že ide o fikciu. Ten chrám však za sovietskej éry naozaj slúžil ako chemické laboratórium.

Slová z kaplnky Daniela Pastirčáka: Laboratórium v chráme

abuladze vytvoril alegóriu o tragikomickom charaktere totalitnej moci. Miestny diktátor Aravidze má fúzy ako Hitler, hovorí a koná ako Stalin. Symbolom vzdoru  je chrám. „Načo je taká ulica, čo nevedie k chrámu?“ pýta sa starenka v závere filmu. Je zvláštne pozerať si ten film dnes. Putin s patriarchom Kirilom zmysel chrámu zmenili. Používajú ho ako nástroj obnovenia totality.  Stalinizmus označujú za vrchol ruských dejín. Keď Pusy Riots v roku 2018, vtrhli do moskovského chrámu  s punkovou modlitbou: Bohorodička, vyžeň Putina, vyvolalo to vlnu pohoršenia. Dnes  sa ich čin javí ako prorocký. 

Matka s dcérou sa brodia rozbahneným výkladiskom. Na kmeňoch stromov dovezených z trestaneckého tábora hľadajú odkaz od odvlečeného manžela. Táto scéna je z celého filmu azda najsilnejšia.  Hlbokú emóciu jej dodáva podivná hudba – smutná, pokojná, no plná zvláštnej nádeje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite