Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Malé Slovensko v Brne

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V tom príbehu nájdete všetko: kajúcnika s temnou povesťou, zločineckú skupinu, korupčný systém so sadzbou 10 percent z každej zákazky... A teraz aj drakonické tresty. V Brne sa končí kauza Stoka spojená s hnutím ANO.

Český týždeň Tomáša Němečka: Malé Slovensko v Brne

správy zo súdneho procesu pripomínajú súčasné veľké slovenské prípady, predovšetkým úplnou prehnitosťou - úplatky patrili k pravidlám hry, o ktorých sa nediskutovalo a nováčikovia sa im rýchlo prispôsobili. Len sa to nedialo na úrovni štátu, ale mestskej časti Brno-stred. Teda najbohatšej štvrte moravskej metropoly. V rokoch 2015 až 2019 tu zmanipulovali desiatky zákaziek na opravy obecných domov a bytov, spolu za 260 miliónov korún čiže 10 miliónov eur.

Hlava celého systému Jiří Švachula, vtedajší zástupca starostu Brna-stred za Babišovo hnutie, nebol bezvýznamnou lokálnou figúrkou (hoci sa Babiš a jeho médiá teraz snažia takýto dojem vytvoriť). Priatelil sa s vtedajšou dvojkou hnutia ANO Jaroslavom Faltýnkom a jeho synom, vďaka čomu sa dostal do dozornej rady štátneho prepravcu ČD Cargo či do poradnej rozkladovej komisie antimonopolného úradu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite