Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Klvaňu: Kissingerov svet a svet v roku 2022 nie sú identické

.tomáš Klvaňa .stĺpčeky .komentár týždňa

Americký exministr zahraničí Henry Kissinger opět zvedl mandle mnoha pozorovatelům ruské války na Ukrajině, když prohlásil, že by Kyjev měl uzavřít s Ruskem mír výměnou za část svého území.

Tomáš Klvaňa

kissinger je jedním z prominentních stoupenců takzvané zahraničně politické školy realismu. Jako student se zamiloval do Metternicha a strategie rovnováhy mocenských koalic, jež podle jeho názoru přispěly k udržení míru a stability a vytvářejí prostor pro budování prosperity. Realisté jsou fixováni na tvrdé zájmy států a nemají moc trpělivost s takovými snílkovskými chimérami, jako jsou občanské svobody, kultura, lidská práva a charakter národa.

Logika realismu je elegantní, i když je občas kalena neshodou mezi těmi, kteří v něm vidí analyticko-popisný nástroj a těmi, kteří ho chápou jako normativní. Tato logika zplodila bezpočet doktorských prací a profesur na prestižních univerzitách a řada polovzdělaných politiků v ní našla ospravedlnění své vlastní morální nedostatečnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite