Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Putinove ukrajinské scenáre

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Hoci to experti zatiaľ nehovoria, preskupovanie ruských vojsk do Donbasu približuje scenár zmrazeného konfliktu. Teda, že Ukrajinci Rusov zastavia, ale nebudú mať dosť síl, aby ich zahnali na ústup.

.videné z Košíc: Putinove ukrajinské scenáre

niežeby sa Rusi o zmrazenie na akejsi línii zámerne usilovali. Iba nebudú mať na viac, než o čosi rozmnožiť štvorcové kilometre „Doneckej“ a „Luhanskej“ samozvanej republiky.

Aj potopenie krížnika Moskva, čo je obrovský úspech ukrajinskej obrany, akoby predznamenávalo krach „operácie Odesa. Keďže z Kremľa nepočuť nič o stratégii na juhu ani o kontrole celého Donbasu, nedá sa ubrániť pocitu, že svoje ciele úmyselne nespresňujú preto, aby aj malé územné zisky mohli vyhlasovať za víťazstvo. A vytvoriť dojem, že invázia sa skončila úspechom, potrebuje Putin viac ako soľ a zlato dokopy, keďže musí racionalizovať ťažké ľudské straty,  ktoré Rusi od začiatku invázie utrpeli. Ak je aj ukrajinský odhad 20-tisíc vojakov nadnesený, pod 10-tisíc nejdú žiadne odhady. Len na porovnanie – v Afganistane stratili Američania za 20 rokov štyritisíc vojakov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite