Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Tri poznámky o troch premiéroch

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Cesta troch stredoeurópskych premiérov do Kyjeva vyvolala nielen nadšenie a obdiv, ale aj krútenie hlavou a údiv. Diplomatka Magda Vašáryová označila udalosť za „prapodivnú". To stojí za polemiku.

Český týždeň Tomáša Němečka: Tri poznámky o troch premiéroch

jej kritika sa dá zhrnúť do troch bodov: 1) Cesta podľa nej priniesla Ukrajincom iba starosti („prišli zaťažiť policajné sily Ukrajiny, ktoré ich musia výnimočne chrániť?“) a znamenala nebezpečenstvo pre prezidenta Zelenského. 2) Český premiér Petr Fiala sa pridal k zlej skupine, pretože slovinský kolega Janez Janša „poriadne kritizuje EÚ“ a jeho poľský náprotivok Mateusz Morawiecki spolu s najvplyvnejším politikom Jaroslawom Kaczyńským „chcú vyviesť Poľsko z EÚ a už pár rokov rozkladajú demokratické inštitúcie v štáte“. 3) Skrátka, keby poslali „vlak potravin“, urobili by viac.

Lenže gesto nebolo adresované Magde Vášáryovej, ale Ukrajincom, takže by azda bolo lepšie opýtať sa ich. Zvláštne: Volodymyr Zelenskyj ocenil „silný prejav podpory“, premiér Denys Šmyhal vyzdvihol „odvahu skutočných priateľov“ a starosta Kyjeva Vitalij Kličko pre český Seznam Zprávy povedal: „Ďakujeme vám z celého srdca.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite