Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.srdcom sestry Hermany: Modro-žltá farba pôstu

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .srdcom sestry Hermany

Moja učiteľka angličtiny začína hodinu otázkou ako som prežila posledný týždeň. Vždy odpovedám nejakým vtipom alebo nejakým názvom filmu (najčastejšie Rýchlo a zbesilo). Tentoraz som jej odpovedala, že neviem. Zdá sa mi, že žijem v bláznivej dobe a neviem to pomenovať ani v slovenčine a nieto ešte v cudzom jazyku. Pomaly začínam oprašovať ruštinu.

.srdcom sestry Hermany: Modro-žltá farba pôstu

so študentmi sme sedeli na schodoch a rozprávali sa, čo robiť. Bolo ráno 24.2. a nedalo sa učiť. Konečne zažívate situáciu, že všetci prišli do školy, začal sa letný semester a nemusíte učiť online. Máte ich všetkých v učebni a zároveň nemáte. Ukrajinka Angelina neprítomne hľadí von oknom. Bieloruska Júlia neprišla na hodinu. Ostatní nevedia, čo majú robiť. A v podstate to neviem ani ja. Len som nejakým tichým, ani nie mojím hlasom povedala, že drak je za humnami. A s drakom je potrebné bojovať. 

O pár hodín neskôr sme už stáli na nádvorí univerzity a zapaľovali sviece v tvare srdca. Dekan fakulty dal dievčatám Ukrajinkám žlté klasy previazané modrou šnúrkou na znak toho, že sme s nimi a že si ich vážime, že im chceme pomôcť. Od toho dňa je na nádvorí univerzity vytvorené srdce, kde sú žlté kvety a každý deň uprostred toho srdca horí svieca. Nik to neorganizuje. 

„Často dostávam od študentov otázku, ako pomáhať. Jednoducho. Byť tu. “

Stále nám to pripomína, kto sme a aké je naše srdce. A tiež nám pripomína hodnoty, o ktoré je potrebné bojovať v každej dejinnej epoche – bojovať za život a slobodu. Lebo život a sloboda si to zaslúžia. Sloboda človeka je taká veľká hodnota, ktorú nám daroval Boh, že ani On nám ju vo svojej veľkej láske neodoprel a dal nám právo sa rozhodnúť. Aj keď často zle, ale rozhodnúť sa.

Pred mesiacom som bola na jednej konferencii. Téma konferencie bola Autorita v roku 2021.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite