Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.videné z Košíc: Presahy ruskej agresie

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Aj keď zo scenárov ukrajinskej krízy vynecháme ten najhorší – svetovú vojnu – aj tak zanechá ruská agresia proti susedom na Slovensku ďalekosiahle zmeny. Občas aj také, že republiku si ani nespoznáme.

.videné z Košíc: Presahy ruskej agresie

je pravda, že Slovensko nie je pre utečencov cieľová, ale tranzitná krajina. Z nejakých 200-tisíc utečencov, ktorí prešli cez Vyšné Nemecké, Ubľu a Slemence, tu zamýšľa zostať asi 15-tisíc. Ďalší nápor na východnú hranicu, ktorý je takmer istý, však už obnaží schopnosť štátu reagovať na situáciu, ktorá ponesie niektoré znaky utečeneckej krízy. 

Môžeme si uťahovať z politikov, ktorí sa pred siedmimi rokmi vykrúcali formulami „problémy treba riešiť tam, kde sú“ či „treba riešiť príčiny, a nie dôsledky“ – prečo už dnes nie sú takí múdri? Pokiaľ však žiadosti o ochranu či azyl vystúpia na viac desiatok tisíc, štát nevytrhnú z maléru ani momentálne nezastupiteľné mimovládky, dobrovoľníci a samosprávy. 

Aj títo raz pocítia ochladenie proukrajinských citov. S postupujúcim časom, nevidiac svetielko na konci tunela – teda koniec vojny – sa začnú meniť nielen nálady. Pomáhajúca väčšina sa totiž bude pomaly vracať do zamestnaní a škôl. Rada Hegerovi znie: zmeňte názor na ortodoxne odmietané kvóty a v Bruseli sa pokorne hláste o prerozdelenie utečencov. Bude to hanba, ale iné riešenie nemáme.

Iste, je v tom kus irónie. Ale veci sotva pomôže Matovičova prémia 7 eur za ubytovaného Ukrajinca. Nič totiž nezmení na najväčšej slabine, teda logistike. Tá sa zreteľne rysuje už pri týchto nižších číslach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite