Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Gondu: Neregulujte ceny

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Nielen pandémia, ale aj inflácia vyvoláva u ľudí opodstatnené obavy a u politikov neprimerané reakcie. Pri výročí „Víťazného februára“ politici oživujú cenové regulácie. Ekonomické zákonitosti aj praktické skúsenosti pritom potvrdzujú ich škodlivosť.

Komentár Petra Gondu: Neregulujte ceny

dnes sa množia návrhy na kompenzácie a regulácie cien. Vláda Viktora Orbána už zmrazila ceny benzínu, nafty a niektorých potravín. Aktuálnym príkladom u nás je memorandum medzi zástupcami vlády a Slovenských elektrární o strope ceny elektriny pre domácnosti v rokoch 2023 a 2024, ktoré ide v protismere k liberalizácii cien energií navrhnutej ministerstvom hospodárstva. Politici opäť živia v ľuďoch deformované pohľady na ceny, zakorenené od socializmu a prehĺbené politikami vlád so Smerom. Mnohí akceptujú používanie cien ako nástroja sociálnej politiky. 

Lenže nedeformované ceny sú nutným predpokladom racionálnych ekonomických rozhodnutí a vzájomne prospešnej ekonomickej spolupráce ľudí a ich prosperity. Sú nenahraditeľným signálom o relatívnej vzácnosti ekonomických statkov a koordinátorom ekonomických aktivít ľudí. Nahrádzajú ich chýbajúce znalosti, motivujú ich na zhodnocovanie zdrojov a ich presuny do hodnotnejšieho použitia. 

Cenové regulácie podkopávajú tento životodarný cenový mechanizmus. Odporujú zákonom dopytu, ponuky a vzácnosti, obmedzujú slobodné konanie ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite