Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Rektor prehral, veda vyhrala

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V Česku sa minulý týždeň skončila poučná vedecká aféra: rektor Mendelovej univerzity v Brne odstúpil deň pred tým, než sa mal ujať svojej funkcie. Dôvod? Manipulácia s dátami.

Český týždeň Tomáša Němečka: Rektor prehral, veda vyhrala

len 39-ročný Vojtěch Adam patril medzi hviezdy najstaršej poľnohospodárskej univerzity v Českej republike. Energický a mimoriadne pracovitý vedec sa venuje výskumu liečby rakoviny, získal prestížny grant od Európskej rady pre výskum. Doteraz zastával pozíciu prorektora pre výskum a akademický senát ho v októbri minulého roka zvolil do čela univerzity v prvom kole. (Jeho meno už niektorých – vrátane prezidenta Zemana – zlákalo k vtipom o zámene s bývalým ministrom zdravotníctva Adamom Vojtěchom z hnutia ANO, takže pre poriadok: nie, nemajú spoločného nič.)

Zvolenie vyvolalo kritiku iných vedcov. Elisabeth Biková, uznávaná holandská výskumníčka, už skôr na portáli PubPeer upozornila, že obrázky z rôznych experimentov Adamovho tímu sú si zvláštne podobné. Akoby to bola tá istá snímka, len inak upravená. Odchádzajúca rektorka Danuše Nerudová sa preto rozhodla konať (43-ročná ekonómka si dáva pozor na svoju povesť, na budúci rok by sa chcela uchádzať o post hlavy štátu ako „česká Čaputová“ – slovenskej prezidentke sa podobá minimálne vekom a farbou vlasov). Na preskúmanie práce Adamovho tímu vytvorila panel expertov vrátane zástupcu Inštitútu Maxa Plancka. Koncom januára komisia zverejnila výsledky. Boli zdrvujúce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite