Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Petra Gondu: Je dôležité prijať inflačnú brzdu

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

S novým pandemickým rokom sa vynára nielen väčší dlh štátov, ale už viditeľnejšie aj inflácia. Predstavujú hrozby pre peňaženky, prosperitu a slobodu ľudí všade vo svete. Je najvyšší čas zatiahnuť brzdy a riešiť systémové príčiny.

.pohľad Petra Gondu: Je dôležité prijať inflačnú brzdu

verejný dlh nebezpečne rastie aj u nás. V minulom roku dosiahol už 61,5 percenta HDP. Podľa ministerstva financií vyskočí v rokoch 2020 až 2024 ešte o 23,5 miliardy eur. Po rozhadzovačných vládach Smeru v dobrých časoch tak nová vláda pokračuje v zatínaní veľkých sekier počas pandémie. A do budúcnosti plánuje rast výdavkov, pričom minister financií a minister práce „vyťahujú z rukávov“ ďalšie návrhy. Vládne zadlžovanie podporuje aj Fond obnovy a extrémne nízke úrokové sadzby. 

Práve rastúca inflácia však bude tlačiť na zreálnenie umelo nízkych úrokov. Na Slovensku dosiahla jej medziročná úroveň v ostatných troch mesiacoch vyše 5 percent, v decembri 5,8 percenta. Rizikom je dlhšie trvajúca inflácia, ktorá znižuje kúpnu silu peňazí a prináša devastačné dôsledky pre ich držiteľov, napríklad pre ľudí s pevnými peňažnými príjmami či zmluvami. „Inflácia je zdaňovanie bez legislatívy“, povedal Milton Friedman. Je však menej viditeľná a pre vlády ako najväčších dlžníkov výhodnejšia ako zdaňovanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite