Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.pohľad Juraja Karpiša: Inflácia naivného intervencionizmu

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

Môj stavbyvedúci počas pandémie rozumel inflácii lepšie než centrálni bankári. Došlo mi to, keď som s ním začiatkom roku 2021 riešil postup prác na dome. Nevedel detaily gigantického monetárneho stimulu zo začiatku roku 2020, no bolo mu jasné, že ide inflácia.

Juraj Karpiš

„v najbližších mesiacoch predpokladáme prechodné spomalenie inflácie… V  druhej polovici roka sa začnú do cien premietať vyššie ceny komodít a inflácia sa mierne zrýchli...V ďalších rokoch by sa inflácia mala zrýchliť k 2 %...“ napísala Národná banka Slovenska v marci 2021, keď bola cenová inflácia na Slovensku 0,9 percenta. Odvtedy sa jej rast na dnešných 5,6 percenta nezastavil.

Asi to nebude tým, že máme menej kvalitných štátom platených ekonómov oproti Západu:  „Inflácia bude v nasledujúcich štvrťrokoch podliehať značnej volatilite, ale v strednodobom horizonte sa očakáva, že základné cenové tlaky zostanú tlmené v dôsledku slabého dopytu a budú sa posilňovať len postupne v súlade s hospodárskym oživením...Celkovo sa očakáva, že inflácia HICP sa prudko zvýši z 0,3 prercenta v roku 2020 na 1,5 percenta v roku 2021, pričom v poslednom štvrťroku 2021 dosiahne maximálnu úroveň 2 percentá, potom klesne na 1,2 percenta v roku 2022 a následne sa zvýši na 1,4 percenta v roku 2023,“ predikovala Európska centrálna banka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite