Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Slovensko 2022

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Opakuje sa situácia spred roka. Znovu je zložité napísať čokoľvek s názvom prognóza. Ak to nie je rovno nemožné – už len pre januárové očakávanie posledného z mutantov koronavírusu, teda omikronu.

.videné z Košíc: Slovensko 2022

ďalšie zahltenie nemocníc by v jednej z najmenej preočkovaných krajín Európy vôbec neprekvapilo. A neprekvapia ani zbytočné obete, ktoré sa môžu hromadiť ešte i v prípade, že sa potvrdia predikcie o miernejšom dosahu tejto mutácie, než mala delta. Pokiaľ v omikronovej úmrtnosti zaujme Slovensko – ako má vo zvyku – čelnú pozíciu, Lengvarského to môže stáť kreslo. A nevyslobodia ho ani poľné nemocnice, ktoré rezort buduje, nehľadiac na zlyhania podobných „projektov“ v Česku a Poľsku. O pád vlastného ministra sa totiž postará Matovič, ktorému dá prípadná nadúmrtnosť pri omikrone argument do kampane proti Lengvarskému. A tú vedie Matovič už odvtedy, čo sa Lengvarský vyjadril, že Sputnikom by nenechal očkovať seba ani rodinu.Od sily omikronu sa odvinie aj osud povinného očkovania, ktoré je na Slovensku témou už mesiace. Ak to bude zlé, atmosféra dozreje na zavedenie povinnosti aspoň pre seniorov (60+) a vybrané profesie, čo Heger ako zástanca myšlienky aj presadí, hoci Sulík a Kollár budú stále proti. V prípade slabšieho omikronu povinné očkovanie ako téma odozneje a kdesi vo februári krajina pozvoľne prejde do režimu covidového automatu. S nádejou, že ďalšia vlna už nepríde, zostane Slovensko aspoň do jesene otvorené. To, ako sa bude vírus správať potom, netuší dnes nikto na svete. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite