Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Hovor potichu a nos veľkú palicu

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Tento piatok by mal prezident Zeman konečne – 69 dní po voľbách – vymenovať vládu Petra Fialu. Za ten čas Fiala ukázal, že má to, čomu sa hovorí premiérsky formát. Priniesol tri zmeny k lepšiemu.

Český týždeň Tomáša Němečka: Hovor potichu a nos veľkú palicu

po prvé, česká (aj slovenská) politika trpí drístaním a melodrámami. Oboje dosiahlo za vlády Andreja Babiša inflačnú úroveň. Jeho mediálni poradcovia sa veľmi snažili, aby vyzeral ako štátnik, no vždy, keď Babiš hovoril bez prípravy, jeho prúd reči sa po chvíli menil na slovný šalát, primeraný zmätku v jeho hlave. Kto nevie presne hovoriť a písať, nevie ani presne myslieť. Naproti tomu povolebné vyhlásenia Petra Fialu sú krátke a vecné. A čo je pozoruhodné: zvnútra budúceho kabinetu piatich strán zatiaľ uniká len veľmi málo informácií. Mesiac po voľbách  –  8. novembra –  podpísali koaličnú dohodu, bodka. Týždeň na to nový premiér oznámil zloženie vlády, bodka.

Svoj tím si buduje v tichosti, novinári sa o tom dozvedia, až keď je hotovo. Premiér na svojom účte na Twitteri sucho oznámil, že jeho bezpečnostným poradcom bude zahraničnopolitický jastrab Tomáš Pojar (bývalý riaditeľ organizácie Člověk v tísni, námestník ministra zahraničných vecí a neskôr veľvyslanec v Izraeli). Za svoju spojku pre Európsku úniu si Fiala vybral Jolanu Mungengovú, tvrdú a sebavedomú diplomatku z česko-zairskej rodiny, ktorá pracovala pre europoslancov ODS a potom v tíme európskej komisárky pre obchod Malströmovej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite