Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pohľad Karolíny Farskej: Nostalgia za lídrom je pre nás cudzí pojem

.karolína Farská .stĺpčeky ..pohľad Karolíny Farskej

Angela Merkel po šestnástich rokoch odišla z postu nemeckej kancelárky. Počas jej vlády sa vystriedali štyria americkí prezidenti, päť britských premiérov alebo napríklad šesť tých slovenských. Previedla krajinu finančnou aj migračnou krízou a Nemecko bolo v doterajšom boji s pandémiou jednou z najúspešnejších krajín.

.pohľad Karolíny Farskej: Nostalgia za lídrom je pre nás cudzí pojem

nemci a Nemky mojej generácie nemajú vlastnú skúsenosť s iným lídrom, Merkel predstavovala dôveryhodnú stabilitu s prezývkou „mutti” (nemecky matka) a veľká časť jej kariéry a rozhodnutí presahovala hranice krajiny aj Európy. Samozrejme, že by sme našli viacero zlyhaní. Bolo by však naivné predpokladať, že by sa bez nich jej funkcia dala zvládnuť. To podstatné totiž pretrvá. Stala sa dôkazom toho, že pragmatizmus neznamená stratu hodnôt, ale naopak, pozorné načúvanie potrebám a hľadanie riešení na báze expertízy a faktov bez strachu a zbytočných emócií. Bolo až dojemné sledovať odkazy bežných občanov aj svetových lídrov na margo jej odchodu, špeciálne samotný prejav dnes už bývalej kancelárky. Celá udalosť mi pripomenula odchod Baracka Obamu z Bieleho domu, hoci je táto situácia v mnohom iná. Na jej post neprichádza zďaleka žiaden Donald Trump, zdravá nostalgia za jej odkazom, oveľa väčším než ona sama, tu zostáva. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite