Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.slovo farára spod Tatier: O čuchu a iných vlastnostiach svedomia

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Je to zaujímavá skúsenosť, táto strata čuchu. Moja fara nadobúda podobu úplne neutrálneho priestoru.

.slovo farára spod Tatier: O čuchu a iných vlastnostiach svedomia

vojdem do pivnice, žiaden plesnivo zemitý zápach vlhkých múrov. Vojdem do špajzy, ani náznak vône korenia. Otvorím chladničku a bezvôňovosť ako na severnom póle. Zároveň však presne rovnaká ako v kancelárii, kde mi tá byrokratická stuchlina vždy pripomínala starobylosť záznamov vo farských matrikách. 

Prišlo to dosť rýchlo a bez varovania. Absencia všetkých čuchových vnemov akoby moju faru zmenila na novostavbu. Žiadna stopa po realite života. Napodiv mi tie pachy vôbec nechýbajú. A na vône si ešte vládzem spomenúť, takže pitie kávy či ovocného čaju bez vône ma až tak nevyrušuje. Ostala mi chuť, takže to nie je pre mňa papkáča zatiaľ kritické.

Diabla v rozprávkach vždy sprevádzal zápach síry. Viem si to 4D predstaviť, lebo vo svite môjho detstva bolo sírouhlík cítiť často. Tak sa v duchovnom svete ľudí dá hriech ľahko prirovnať k zápachu. A svet bez odóru možno často pozorovať u tých, ktorí veľmi netúžia ani po škodení iným, ani po hrdinstve dobrých skutkov. Žijú si svoj život a skrývajú sa za neutralitu. Od  vzťahu k náboženstvu až po verejné angažovanie sa v akejkoľvek komunite. Naopak, ľudia budujúci Božie kráľovstvo si spájajú dobro s povestnými ružami sv. Terezky a vnímajú každý skutok lásky k Bohu alebo k blížnemu ako prevoňanie tohto sveta. Je nespočetne veľa zázrakov, ktoré sú spojené aj s príjemnou vôňou. A od čias Lazara sa kresťanom zasa zápach spája so smrťou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite