Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Bezzubo zatvorené Slovensko

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

To najhoršie na vyhlásenom lockdowne je, že v rámci zápasu s koronavírusom nebude posledným obmedzením práv a slobôd. Súbor opatrení je totiž ešte deravejší než zimno-jarné uzavretie spoločnosti.

.videné z Košíc: Bezzubo zatvorené Slovensko

predpoklad, že štrnásť dní, na koľko je lockdown vyhlásený, nebude stačiť na potlačenie incidencie novonakazených, je silný. Je to pritom parameter, v ktorom bolo Slovensko minulý týždeň prvé na svete.

Bohatá nádielka výnimiek – po odporučeniach konzília odborníkov zavrieť doslova všetko – plasticky ilustruje jednu z vlastností, ktorá kompromituje politické vedenie štátu. Je ňou zbabelosť. Naopak, o odvahe zdanlivo svedčia naďalej otvorené školy.  Na rozdiel od jesene/zimy/jari môže zotrvanie prezenčnej výučby aj hriať pri srdci – cez Grohlinga sa naplno presadil naratív „zatvárať ako posledné, otvárať ako prvé”.

Ale v situácii kapacitne preťažených nemocníc je rozhodnutie nezavrieť druhé najčastejšie ohnisko nákazy, ktorým sú triedy plné žiakov, risk až vabank. Jediný sektor, na ktorý sa zbabelosť nevzťahuje, sú preto reštaurácie, kaviarne a pohostinstvá. Sú neprístupné aj na čerstvom vzduchu, a to aj pre očkovaných i prekonavších, hoci je zrejmé, že riziko nákazy na terase s  dvojmetrovými rozostupmi medzi stolmi je nižšie, než v takmer akomkoľvek interiéri. Vnímanie takých nuáns, že pri spoločnom stole sedia v drvivej väčšine blízki ľudia, ktorí si môžu „odovzdať“ vírus kdekoľvek a kedykoľvek a nemusia preto chodiť do reštaurácie, sa však od  odborníckeho štábu asi nedá čakať. Nelogické tiež je, že kým v novele covid automatu, ktorý bol po dvoch dňoch vypnutý, lebo šírenie sa vymklo z kĺbov, sa obchody ešte rozlišovali na „esenciálne“ a „neesenciálne“,  no v tomto lockdowne je esenciálna už fakticky väčšina obchodov v centrách miest.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite