Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Bohemia Energy ako výstraha

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Herec Pavel Liška sa ospravedlnil za účinkovanie v reklame na Bohemia Energy. Aj on patrí medzi státisíce Čechov, ktorým firma prestala dodávať elektrinu a plyn. Majitelia sa neospravedlnili za nič.

Český týždeň Tomáša Němečka: Bohemia Energy ako výstraha

októbrový pád skupiny vyvolal rozruch aj na Slovensku, kde mala (pod názvom Slovakia Energy) „len“ 170-tisíc odberateľov elektriny a 120-tisíc odberateľov plynu. V Českej republike však mala celkovo 919 000 odberových miest, takže mnohí majú zrazu pred zimou problém. Síce okamžite nastúpili „dodávatelia poslednej inštancie“ – veľké spoločnosti ako ČEZ, E.ON alebo innogy –, ale ich faktúry už odrážajú ceny, za ktoré sa nakupuje na energetickej burze teraz a tu. Pre bývalých klientov Bohemia Energy to znamená skok zo stoviek korún na tisíce alebo desaťtisíce. Liškova herecká kolegyňa Aňa Geislerová sa na sociálnych sieťach posťažovala, že zrazu musí platiť za plyn vo svojom dome 24-tisíc korún, teda takmer tisíc eur.

Bohemia Energy, ktorú manželia Hana a Jiří Písaříkovci budovali od nuly pätnásť rokov, dosiahla v minulom roku tržbu miliardu eur a prevádzkový zisk okolo 40 miliónov eur. Zdala sa už príliš veľká na to, aby mohla padnúť. V posledných rokoch sa však Bohemia Energy správala, akoby ceny elektriny mali klesať navždy: na jar uzavrela cenové kontrakty so zákazníkmi a až počas roka nakupovala na energetickej burze. No teraz sa trh otočil, elektrina a plyn sú najdrahšie za posledné roky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite