Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Orbán ponad hranice

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Výzva ministra Korčoka maďarskému partnerovi Szijjártóovi, aby peštianska vláda informovala o svojich slovenských investíciách Bratislavu vopred, znie ako pomerne ostrý hvizd. A aj ním je.

.videné z Košíc: Orbán ponad hranice

minister Korčok sa ostro ozval nad mútnymi, ale inak kvázi pokojnými vodami vzájomných vzťahov, o ktorých obe strany donedávna vyhlasovali, že sú najlepšie v histórii. A ony tak navonok, najmä v zrkadle kolotoča vyšehradských samitov, aj pôsobili. Akurát za tú cenu, že háklivé otázky – trebárs dvojité občianstvo Maďarov a slovenský „kontrazákon“ – sa za Fica a Lajčáka zametali  pod stôl.

Tak sa mohlo prihodiť, že mimo vedomia a záujmu slovenskej strany prúdili na „felvidék“ roky miliardy forintov od maďarskej vlády. Cez rôzne nadácie sa rozlievali, kam len oko dohliadne – do cirkví, médií, politických strán, školstva, kultúry, športu, nákupu nehnuteľností. Nebudeme však paranoidne šíriť vidiny o iredente či potrianonskom revizionizme. Napokon, najpriamočiarejší motív korumpovania menšiny sú volebné hlasy pre Fidesz. Lebo veď „Naši“ Maďari s dvojitým občianstvom môžu v „anyaországu“ voliť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite