Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Ako dopadnú české voľby?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Ak by o voľbách rozhodovali televízne debaty, vládu by ako nový premiér zostavoval Petr Fiala z ODS, do svojej konzervatívnej koalície by pozval liberálnych Pirátov a Andrej Babiš by si už mohol baliť veci.

Český týždeň Tomáša Němečka: Ako dopadnú české voľby?

česi pôjdu k voľbám v piatok a v sobotu, pričom večer 9. októbra by už malo byť jasno. Zatiaľ posledný prieskum verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Kantar pre Českú televíziu, naznačuje, že trend sa možno predsa len obracia v prospech opozície. Babišovo hnutie ANO stále viedlo, teraz už „len“ s 24,5 percenta, ale Fialova stredopravá koalícia SPOLU (ODS, TOP 09, lidovci) bola tesne za ním s 23 percentami. Koalícia Pirátskej strany so starostovským hnutím STAN sa držala na 20 percentách, pričom do snemovne by sa dostala už len proticudzinecká SPD Tomia Okamuru a na hrane 5 percent boli ešte komunisti (sociálni demokrati a „policajtská strana“ Přísaha, ktorú vedie bývalý šéf protimafiánskej jednotky Robert Šlachta, by podľa prieskumu skončili pod čiarou ponoru). Ak by voľby dopadli takto, Fialova koalícia by mala 54 poslancov a Piráti/STAN 48, čo by stačilo na tesnú väčšinu v 200-člennej snemovni. Prieskum sa uskutočnil koncom septembra, pričom za pevne rozhodnuté sa označili tri štvrtiny respondentov.

Váhajúcu štvrtinu môžu ovplyvniť práve televízne diskusie. V súboji lídrov na CNN Prima News sa opozícii podarilo Andreja Babiša vykoľajiť. Liberáli sa poučili z toho, že starších voličov odrádza excentrický vzhľad šéfa Pirátov Ivana Bartoša (charizmatický informatik a dídžej si potrpí na svoje dredy), a vyslali namiesto neho druhého muža tandemu, predsedu starostovského hnutia Víta Rakušana. Podľa hlasovania divákov zapôsobil najviac. Keď sa Babiš pokúsil zvaliť na opozíciu vinu za nezvládnutie pandémie, Rakušan ho okríkol: „To hovorí premiér, ktorý tu nechal zomrieť 30 000 ľudí? Že máte drzosť niečo také povedať."

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite