Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Gondu: Populistická hra s bývaním

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Aktuálnym príkladom populizmu je návrh strany Sme rodina na podporu nájomného bývania. Pred hlasovaním poslancov je užitočné pripomenúť nezamýšľané dôsledky a riziká tohto prvku centrálneho plánovania a regulovania.

Komentár Petra Gondu: Populistická hra s bývaním

zámerom návrhu je zabezpečiť cenovo dostupné bývanie pre široký okruh ľudí, riešiť nedostatok bytov a vysokú cenu nájmov, a to prostredníctvom výstavby „štátom podporovaných“ nájomných bytov, dotovaného nájomného s regulovanou výškou a zárukami dlhodobého bývania. Politici a technokrati však nedokážu preľstiť zákony trhu. Zvyknú ich len deformovať. Vysoké ceny bytov sú vo veľkej miere dôsledkom expanzívnej menovej politiky ECB, udržiavajúcej umelo nízke úroky a nafukujúcej dopyt. A tiež vládnych intervencií, ktoré brzdia ponuku. Ide najm o prekážky, ktoré zapríčiňujú dlhé stavebné povolenie.

Návrh nerieši podstatu problému a posilňuje rozsah a vplyv štátu, právomocí politikov, morálny hazard a závislosť časti ľudí od štátu. A to na úkor ich zodpovednosti, finančnej záťaže produktívnejších aktivít, zmluvnej slobody, prosperity. Kvôli regulácii nájomného to pôjde aj na úkor kvality a aj množstva dostupného nájomného bývania. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite