Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Ako sme uspeli na Ústavnom súde

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Český Ústavný súd minulý týždeň rozhodol – v porovnaní so slovenskými kolegami – o maličkosti: novinár vyhral spor s policajným prezídiom o právo na informácie. Zastupoval som ho ako advokát.

Český týždeň Tomáša Němečka: Ako sme uspeli na Ústavnom súde

jan Cibulka je mladý dátový novinár v Českom rozhlase. Vynaliezavo pracuje s informačnými technológiami, ale predovšetkým má húževnatosť a nápady. Už prinútil hydrometeorologický ústav, aby zverejnil údaje o klíme alebo pražský dopravný podnik k uvoľneniu dát o pohybe MHD (tiež som ho v týchto prípadoch zastupoval). V roku 2016 chcel vytvoriť interaktívnu mapu kriminality, preto požiadal policajné prezídium o údaje z databázy kriminality za predchádzajúcich päť rokov. Pri každom trestnom čine malo byť osem údajov (kde a kedy bol spáchaný, s akou škodou, paragraf trestného zákona...). Policajné prezídium namietlo, že bude musieť posúdiť každý prípad osobitne. Takže takéto „mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie informácií“ by stálo... moment... 25 827 649,- Kč, čiže 1 milión eur. Český rekord. Za poskytnutie informácií sa ešte nikdy nikomu nenaúčtovalo viac.

Samozrejme, bol to trik, ako Jana Cibulku odradiť. Polícia má k dispozícii elektronickú databázu, z ktorej sa dajú údaje filtrovať a exportovať. Keď som nahliadol do správneho spisu, našiel som dokonca internú komunikáciu, v ktorej tlačové oddelenie píše vtedajšiemu policajnému prezidentovi, že sedem z ôsmich požadovaných údajov sa dá poskytnúť pomerne jednoducho (ôsmym bol čas oznámenia trestného činu). Policajný prezident však nariadil vyčísliť miliónovú úhradu. Ale mladého novinára podcenil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite