Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Čo ukázalo tornádo

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Doteraz najničivejšie tornádo na českom území je opísané v Kosmovej kronike: „satan v podobe víru“ zničil v júli 1119 kniežací palác na pražskom Vyšehrade. Tornádo na južnej Morave vo štvrtok 24. júna však bolo horšie.

Český týždeň Tomáša Němečka: Čo ukázalo tornádo

katastrofa sa vymyká našej skúsenosti: satelitná snímka ukazuje, ako vzdušný vír vyryl medzi Břeclavou a Hodonínom brázdu dlhú 26 kilometrov a širokú pol kilometra. Meteorológovia odhadujú, že na päťstupňovej Fujitovej škále sily dosiahol druhú najvyššiu hodnotu F4, keď sa prst oblaku pohybuje rýchlosťou vyše 330 km/hod., vyvracia stromy, berie strechy a strháva autá z ciest. Alebo slovami najstaršej českej kroniky zmetie „starý a veľmi pevný múr“, rozbije „horné a dolné trámy aj samotný dom“ a zničí lesy. Tentoraz si však tornádo vybralo husto obývanú oblasť.

Najviac postihnutých je päť obcí v úrodnom regióne Podlužia (Hrušky, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Lužice a hodonínska časť Pánov), priateľskej oblasti maľovaných domčekov a vínnych pivníc. Zahynulo šesť ľudí: mladá tehotná žena zo Slovenska, chalupár a jeho dvojročná vnučka, gymnaziálna profesorka, starý vinár, autorka detských kníh... Tornádo zničilo domy, v ktorých tamojšie rody bývajú odnepamäti; podľa krajského krízového štábu z minulého štvrtka musí byť zbúraných 157 z 1 200 postihnutých domov. Rozsahom škôd ide o tretiu najväčšiu prírodnú katastrofu v novodobej Českej republike po povodniach v rokoch 1997 a 2002. (Nemá žiadnu súvislosť so zmenou klímy, aspoň nie ľuďom známu. Máme málo dát o vzniku tornád; ani americké štúdie nepreukázali súvis medzi tornádami a zmenou klímy.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite