Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Môže to Babiš ešte zvrátiť?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Zvonka to môže vyzerať, že český premiér je už odpísaný. Minulý štvrtok pripomenul, že do októbrových volieb je ešte ďaleko: hnutie ANO Andreja Babiša sa po čase vrátilo do čela prieskumov. Čo sa stalo?

Český týždeň Tomáša Němečka: Môže to Babiš ešte zvrátiť?

agentúra robila prieskum medzi Čechmi v prvej polovici júna, keď premiér stavil na strach. Opoziční Piráti, ktorí – v koalícii so starostovským hnutím STAN – dovtedy viedli, podľa Babiša „chcú prijímať migrantov“ a sú „multikultúrni fanatici“. Drogy! Sex! Neomarxisti! Premiér nasadil do kampane svoje médiá a v parlamente sa teatrálne rozohnil: „Nechceme zdieľať naše autá! Nechceme zdieľať naše byty! Nechceme zdieľať našu krajinu!“ Premiér tým ani nemusí lákať nových voličov. Stačí, keď opozíciu zneistí a znechutí tých, čo k nej tiahnu.

Preto sa Babišov tím pustil do internetovej archeológie a Piráti sa ocitli v defenzíve. Ivan Bartoš, ich nekonvenčný líder s dredmi a tetovaním, musel vysvetľovať, čo mal na mysli, keď v roku 2009 povedal, že „nemá problém“ s moslimskou Európou. Jeho kolega, charizmatický dlhovlasý Mikuláš Ferjenčík, sa zapotil pri obhajobe svojho rozhovoru z roku 2017, v ktorom uvažoval o registrovanom partnerstve pre polyamorné zväzky viacerých osôb. (Niektorí Piráti majú excentrický osobný život, ale evanjelik Ferjenčík žije jednoducho v manželstve s dvoma deťmi. Mimochodom, zhoda mien so slovenským povojnovým politikom a účastníkom SNP nie je náhodná, český poslanec je jeho praprasynovcom.)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite