Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Deklarácia nespôsobilosti Smeru 1 aj 2

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Výzva prezidentky Čaputovej, aby sa ľudia nechali zaočkovať, nemohla odznieť dosť skoro. Je hlasom poslednej nádeje a aj istého zúfalstva, keďže slovenské skóre doteraz vakcinovaných plus prihlásených je stále nízke.

.videné z Košíc: Deklarácia nespôsobilosti Smeru 1 aj 2

počet ľudí v „čakárni“ neomylne predznamenáva, že celoeurópsky cieľ 70 percent zaočkovaných v septembri sa nepodarí nieže naplniť, ale ani sa mu priblížiť. Z pozície piatej najredšie preočkovanej krajiny v EÚ, keď ku koncu júna má obe dávky za sebou  štvrtina dospelej populácie (pre kontrast napríklad Británia má 63 percent) sa únik pred ďalším uzatváraním ekonomiky a spoločnosti na jeseň zdá ako nemožnosť.  

Jedine, že by vybuchli očakávania všetkých odborníkov a tretia vlna by sa cez Slovensko neprevalila. Vylúčiť sa nedá nič, alestupy delta mutácie v Británii, Rusku i Portugalsku nechávajú len minimálnu štrbinu pre verziu, že nezasiahne celú Európu a špeciálne Slovensko obíde akýmsi obchvatom. Bez kolektívnej imunity hľadíme v ústrety opakovaniu druhovlnového hororu, keď repríza je takmer istotou o to skôr, že pri delte posúvajú vedci spodnú hranicu kolektívnej imunity na 80 percent populácie. A to je na Slovensku celkom nereálne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite