Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.pohľad Karolíny Farskej: Dočkáme sa spravodlivosti?

.karolína Farská .stĺpčeky ..pohľad Karolíny Farskej

Očakávame nový znalecký posudok, ktorý prinesie prokuratúra a ktorý má potvrdiť, že komunikáciu medzi Kočnerom a Zsuzsovou v Threeme treba chápať komplexne a skutočne obsahuje šifrované odkazy.

.pohľad Karolíny Farskej: Dočkáme sa spravodlivosti?

prešlo 9 mesiacov od prvostupňového rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Senát vtedy rozhodol, že oslobodí obžalovaných objednávateľov vraždy Kočnera a Zsuzsovú. Som si istá, že hovorím za mnohých, ak veľmi mierne poviem, že tento rozsudok prekvapil, keď množstvo nepriamych dôkazov a výpovedí svedkov nestačilo na odsúdenie. V utorok sa začne dlho očakávaný súdny proces pred Najvyšším súdom a sú dve možnosti, ako to dopadne: buď NS potvrdí rozsudok ŠTS a skutočne Kočnera aj so Zsuzsovou v tejto veci oslobodí, alebo vráti prípad späť, a tým opäť otvorí možnosť potrestania páchateľov, ktorých označila prokuratúra. Na základe informácií, ktoré dnes máme (vrátane nového dôkazu) sa dnes viacerí zhodujú na väčšej pravdepodobnosti druhého scenára.

Očakávame nový znalecký posudok, ktorý prinesie prokuratúra a ktorý má potvrdiť, že komunikáciu medzi Kočnerom a Zsuzsovou v Threeme treba chápať komplexne a skutočne obsahuje šifrované odkazy. Chce NS nanovo presvedčiť, že medzi jej riadkami sa dá veľmi jasne nájsť súvis medzi vraždou a „metaforami“ obžalovaných, ako napríklad referencie na vypadnuté zuby alebo emotikony smrtiek so správou „čoskoro“ pár dní pred vraždou. ŠTS tieto šifrované správy odmietol vziať do úvahy a aj toto naštrbuje opodstatnenie prvého rozsudku. Okrem iného bude prokuratúra pracovať nielen s ich komunikáciou cez Threemu, ale žiadať, aby bola medzi dôkazy pripustená komunikácia cez WhatsApp. Podľa nej môže aj tento krok zniesť väčšiu pochybnosť na rozsudok ŠTS, keďže práve cez druhú spomínanú sieť sa Kočner so Zsuzsovou dohadovali na zbieraní kompromitujúcich materiálov na politikov alebo verejné osoby, ktoré mohol neskôr Kočner vydierať, a tým celistvejšie ukazuje povahu ich vzťahu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite