Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Bez Putina niet Lukašenka

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Rušenie preletov cez bieloruský vzdušný priestor, ktoré ohlasujú európske letecké spoločnosti, je tiež jednou z odpovedí na teroristický čin Lukašenkovho režimu. Únos linky Ryanairu, len aby polícia a tajní mohli zadržať a uväzniť opozičného novinára (a jeho priateľku), vyvolal s vlnou protestov aj novú vlnu európskych sankcií. Zatiaľ viac-menej „nanečisto“, EK ich bude špecifikovať do takej podoby, aby čo najmenej zasiahli „radových“ Bielorusov a čo najciteľnejšie sluhov režimu.

.videné z Košíc: Bez Putina niet Lukašenka

obchádzanie Bieloruska nie je „iba“ aktivistickou  reakciou súkromných spoločností na únos.  Je to aj ich  „pragmatická“ úvaha,  keďže aerolinky aj komerčne môžu pocítiť obavy pasažierov z preletov nad diktatúrou, ktorá – aj za sprievodu stíhacieho letectva – odkláňa lety na pristávaciu dráhu v Minsku podľa toho, či je alebo nie je na palube kritik, respektíve „nepriateľ“ režimu. Ak sa na osud novinára, ktorý viedol z Varšavy najsledovanejší nezávislý „protilukašenkovský“ web,  pozrieme, takpovediac, globálne, tak pokiaľ takýto teroristický akt bieloruskému režimu prejde bez medzinárodných dôsledkov, tak mnohí ďalší autokrati si položia (rečnícku) otázku: „Ak môže Lukašenko, prečo nie aj ja?“ Napríklad Baššár al-Asad,  ajatolláh Chomejní, Bin Salmán, Erdogan, alebo – prečo nie? – Vladimír Putin.

Samozrejme, je to iba domnienka, avšak za ruskou  reakciou (odvetou?), keď zrušili asi tri spoje do Moskvy, ktoré sa chceli vyhnúť bieloruskému vzdušnému priestoru,  mohla stáť aj takáto úvaha. A to aj keď sa musí  uznať, že presmerovať „transsibírske“ linky do ázijských destinácií by leteckým spoločnostiam komerčne nevychádzalo.  Nevraviac o Číne, ktorú  obchádzať, vrátane Juhočínskeho mora, by fakticky nebolo možné. Píše to Financial Times, čo je jasnou známkou toho, že bieloruský precedens silno zapôsobil a postrkuje stratégie  predchádzania, respektíve obrany proti  vzdušnému pirátstvu do novej dimenzie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite