Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amerika Tomáša Klvaňu: Toxický Donald

.tomáš Klvaňa .stĺpčeky .amerika Tomáša Klvaňu

Vedení republikánské strany ve Sněmovně reprezentantů odvolalo Liz Cheneyovou z postu šéfky republikánské konference. Znamená to další utužení Trumpova kultu na americké pravici.

Amerika Tomáša Klvaňu: Toxický Donald

konzervativní reprezentantka Wyomingu přišla o pozici třetího nejvýše postaveného politika v republikánské hierarchii v dolní komoře Kongresu. Jejím proviněním bylo, že mluvila pravdu o úloze Donalda Trumpa při vyprovokování tříkrálových násilností na Kapitolském návrší ve Washingtonu, což se dnes ve straně nenosí. 

Trump sice prohrál, ale je stále lídrem opoziční strany a vyžaduje absolutní loajalitu. Nejenže sám šíří takzvanou velkou lež, a sice že ve skutečnosti vyhrál a demokraté mu volby ukradli, ale od republikánů požaduje, aby ji aktivně papouškovali po něm. Podle průzkumů věří tomuto nesmyslu sedm z deseti republikánských voličů. Na pozici Cheneyové ve Sněmovně zřejmě nastoupí Trumpovi bez výhrad oddaná mladá kongresmanka z New Yorku Elise Stefanik, která má české a italské předky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite