Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo kardinála: ...práve keď vychádzalo slnko

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Je ešte noc. Skoro ráno, je ešte tma, jedna žena kráča sama prázdnymi ulicami.

Slovo kardinála: ...práve keď vychádzalo slnko

vychádza za hradby mesta. Niečo ju ťahá von do záhrad. Tam je jeden hrob, vysekaný do skaly. Ten hrob je jej cieľ. Či skôr ten, ktorý bol predvčerom do hrobu položený. Ona sama bola pritom. Neďaleko od tohto hrobu sa nachádza popravisko. Tam zvyčajne ukrižovali odsúdencov na smrť. Tam ukrižovali aj toho, ktorého ona hľadá.

Dvaja odvážni muži si jeho telo vyprosili od rímskeho správcu mesta. Jednému z nich patril kamenný hrob v blízkej záhrade. Dal si ho pripraviť pre seba. Dodnes sa snažia veriaci židia získať hrob čo možno najbližšie pri Jeruzaleme, pri chráme. 

V piatok popoludní rýchlo uložili Ježiša do hrobu v záhrade. Pretože so západom slnka sa začína sabbat a práve tento bol veľký sviatok, Pesach, židovská veľká noc. Pre mnoho pútnikov, ktorí prichádzali na tento sviatok do Jeruzalema, to bol deň radosti. Pre Máriu Magdalénu deň veľkého smútku. Ona a iné ženy prišli spolu s Ježišom a jeho učeníkmi z Galiley do Jeruzalema tiež kvôli tomuto sviatku. Cítila nádej aj obavy.

Nepriateľstvo proti Ježišovi už naberalo hrozivé rozmery. Mohlo byť smrteľné. A zdalo sa, že Ježiš nie je ochotný dostať do bezpečia ani seba samého. Ale bola tam aj veľká nádej. Nehovorili vari proroci, že Mesiáš sa zjaví v Jeruzaleme počas veľkonočných sviatkov? Založí Ježiš teraz, počas tejto Veľkej noci, svoju ríšu? Začne sa jeho panovanie? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite