Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Minister s krátkou pamäťou

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Skôr, ako sa človek naučí meno českého ministra zdravotníctva, už je tu nový. Minulú stredu Jana Blatného vystriedal Petr Arenberger. Dáva to akúsi cynickú logiku. A nemyslím, že je za tým Sputnik.

Český týždeň Tomáša Němečka: Minister s krátkou pamäťou

je to štvrtý šéf rezortu od vypuknutia pandémie. Mladý právnik Adam Vojtěch to vzdal vlani v septembri, oficiálne pre únavu. Rázny vojenský lekár Roman Prymula skončil už po mesiaci: bulvár ho nafotil na nočnej schôdzke v zatvorenej reštaurácii (išlo o exemplárne porušenie pravidiel, ktoré plukovník sám presadil). Do Babišovej vlády sa už potom nikto z oslovených šéfov nemocníc príliš nepoberal, ale jeden za seba odporučil svojho námestníka Blatného – a neznámy detský hematológ z Brna sa stal náhle ministrom. Hádam dúfal, že už sme v pandémii z najhoršieho vonku a on sa stane tvárou úspechu. Lenže my sme, naopak, do najhoršieho mierili a on sa stal obetným baránkom.

 Jan Blatný začal zle a pokračoval ešte horšie. V decembri ako nováčik podľahol tlaku ekonomických ministrov na otváranie obchodov. Narastajúce počty mŕtvych v januári bagatelizoval, vraj tam počítame aj kadejakú autonehodu vodiča s covidom. Vo februári ho pri návšteve zasiahnutého Chebska a Sokolovska lekári žiadali, nech vyrokuje cezhraničný prevoz pacientov do Nemecka, ale minister apeloval na národnú hrdosť, Česká republika sa vraj o svojich ľudí postará. Po sto dňoch vo funkcii som o ňom písal, že už by bol odvolaný, keby mal zaňho premiér náhradu (.týždeň č. 6/2021). Andrej Babiš si nad ním v tom čase zúfal a cez svoje noviny MF Dnes mu odkazoval, že mediálny obraz je už katastrofálny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite