Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohľad Veroniky Brunckovej: Dajte jej stoličku

.veronika Bruncková .stĺpčeky .iný pohľad

Video týždňa ukázalo, ako radi hovoríme o rovnoprávnosti žien, no ako zásadne zlyhávame, keď je pre ňu potrebné niečo urobiť. Áno, mám na mysli návštevu najvyšších predstaviteľov EÚ u prezidenta Erdoğana.

Pohľad Veroniky Brunckovej: Dajte jej stoličku

charles Michel a Ursula von der Leyen navštívili Turecko s cieľom prispieť k zmierneniu napätia medzi Bruselom a Ankarou. Témou bolo aj odstúpenie Turecka od dohovoru o domácom násilí, známeho prívlastkom Istanbulský. Pri fototermíne si Charles a Erdoğan sadajú do dvoch pripravených kresiel. Ursula von der Leyen však rovnaké miesto nedostáva, aj keď podľa protokolu nie je nižšie ako šéf Európskej rady.

Apropo, Istanbulský dohovor, ktorý prihodil do kotla kultúrnych vojen. Dokument, ktorý sa zdá vo vyspelejších demokraciách nepotrebný, no v iných krajinách má zaistiť základné práva pre ženy a ich ochranu pred násilím. Medzi tieto krajiny patrí aj Turecko, v ktorom sa stále dejú femicídy, vraždy žien ich rodinnými príslušníkmi či partnermi. V roku 2020 podľahlo týmto útokom viac ako 300 žien.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite