Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moc bezmocnej pravdy

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

Blahoslavení prenasledovaní pre spravodlivosť, lebo ich je nebeské kráľovstvo. Tak znie posledné z Ježišových blahoslavenstiev. V predchádzajúcom blahoslavenstve Ježiš chválil šíriteľov pokoja. Pokoj okolo seba šíri človek s integritou, človek pravdivý, ten, čo si stojí za slovom.

Moc bezmocnej pravdy

taký človek vnáša medzi ľudí pokoj. No práve šíritelia pokoja sa chtiac-nechtiac stávajú i narušiteľmi falošného pokoja. Integritu si nemožno uchovať bez odvahy vzoprieť sa lži. Ak šéf robí podvody, klame, a ty odmietneš klamať s ním, stávaš sa preňho ohrozením. Z tvorcov pokoja  sa ľahko stanú ľudia prenasledovaní pre spravodlivosť. 

O akom kráľovstve je tu reč? Je azda nad nami nejaké kráľovstvo? Ježiša falošne obvinia a Pilát sa ho pýta: Si kráľ? 

Moje kráľovstvo nie je z tohto sveta, odpovie Ježiš. Keby moje kráľovstvo bolo z tohto sveta, moji služobníci by sa za mňa bili. Ja som sa narodil na svet preto, aby som vydal svedectvo pravde. A predsa Ježišovi služobníci v jeho mene znova a znova bojujú. Snažia sa presadiť proti iným svoju predstavu sveta. Môj priateľ anglikánsky kňaz to  zhrnul vo vtipnej modlitbe: Kriste zachráň nás pred svojimi nasledovníkmi. Ak  sme protivníkom atakovaní v boji o nadvládu, naše problémy s Kristom nemajú nič spoločné. Pravda musí zostať nestranná a bezmocná, aby bola zjavná, iba tak môže prejaviť prostú silu svojej pravdivosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite