Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Vláda ide brzda-plyn

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Kto riadi systémom brzda-plyn, jazdí nebezpečne, spotrebuje viac paliva, rýchlejšie opotrebuje auto a svojich spolucestujúcich vydesí, naštve a znechutí. Práve do tejto situácie sa Česko dostalo po roku pandémie.

Český týždeň Tomáša Němečka: Vláda ide brzda-plyn

z čísel vidieť nabiehajúcu štvrtú vlnu: minulý pondelok 11-tisíc infikovaných, v utorok takmer 16-tisíc, v stredu vyše 13-tisíc. A keďže počty zomretých budú tento vývoj neúprosne nasledovať, nezostanú na terajších 150 za deň. Pred týždňom som tu písal, ako český minister zdravotníctva Jan Blatný (tretí vo funkcii za pol roka) ohlásil koniec reštrikcií, už vraj nemajú vplyv. Jeho námestník Vladimír Černý – dlhoročný lekár z ARO – minulý utorok fatalisticky dodal, že čelíme niečomu na spôsob prírodnej katastrofy: „Nie je to ničia vina. Ani koalície, ani lekárov, ani pána ministra.“ Alibistická veta zdvihla zo stoličky kdekoho. Isteže za vírus nikto nemôže. Ale potom sú tu dokázateľné politické chyby: augustové rozhodnutie premiéra Babiša odložiť reštrikcie, aby si nenaštval voliča pred jesennými krajskými voľbami, predvianočná úlitba s otvorením obchodov, nepripravené vládne očkovanie...

 

Štyridsať uznávaných vedcov – medzi nimi imunológ Václav Hořejší, epidemiológ Petr Smejkal, biochemik Jan Konvalinka – sa preto hlasno ozvalo. V manifeste 40 dní pre zdravie žiadajú, aby vláda „so všetkou rozhodnosťou“ do 4. apríla stlačila počet nových infikovaných pod tisíc za deň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite