Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Juraja Karpiša: Niekto je za dverami

.juraj Karpiš .stĺpčeky ..iný pohľad na infláciu

Ilúzie o udržateľnosti dlhu sa rozplynú, keď začnú úroky rásť späť k historickým priemerom. A kedy začnú rásť? Dlhý trend ich poklesu môže zvrtnúť príchod Godota: cenovej inflácie v spotrebných statkoch.

Komentár Juraja Karpiša: Niekto je za dverami

pri pohľade na trhy mám pocit, že mnoho ľudí je presvedčených, že inflácia nepríde už nikdy. Túto snehom zasypanú trhlinu však neodporúčam hľadať. Vraj nemáme infláciu, lebo rýchlo nerastú ceny spotrebných statkov. Ich ceny boli naozaj znižované masívnym rastom produktivity vďaka globalizácii („lacné čínske hračky“), ale aj pomýlenými investíciami do výroby komodít v poslednom cykle (nadkapacity napríklad v produkcii ropy) a tiež najslabším hospodárskym oživením po poslednej kríze od druhej svetovej vojny.

V USA je však dnes v obehu trikrát viac peňazí, než  bolo v roku 2007. Podľa cenového indexu narástli spotrebiteľské ceny v americkej ekonomike o 27 percent. Cena zlata v dolároch narástla na trojnásobok. Zlé peniaze už stratili veľkú časť svojej hodnoty nielen voči zlatu, ale aj akciám, nehnuteľnostiam, bitcoinu alebo dlhopisom. Posledná oblasť, kde zlé peniaze strácali svoju hodnotu relatívne pomaly, sú práve spotrebiteľské statky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite