Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Daniel Pastirčák: Černobyľ, Vitebsk a súmrak slobody

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

peter nosí klobúk, briadku si strihá nakrátko. V garáži má okrem auta novučičké knihy voňajúce po tlači. Levočania ho oslovujú pán Milčak. Pre tých, čo si ho v nových knižkách prinášajú domov, je po celom Slovensku známy ako Modrý Peter. Peter je vydavateľstvo v jednom ľudskom tele. Keď je z kníh unavený, pomáha mu žena Jana a občas i Jakub, jeho syn.

Daniel Pastirčák: Černobyľ, Vitebsk a súmrak slobody

modrý Peter stihne na kolene mnoho, napríklad priviesť na svet preklad Miltonovho Strateného raja. Potom sa zbalí a letí do Minska. Treba zarobiť peniaze, aby rodina i vydavateľstvo mohli žiť. Peter totiž knihy na svet privádza celkom nezištne. Tak dal uzrieť svetlo sveta i našej knihe Zakázaná výstava. Už pri rozpočte na nej prerobil. Priviezol ju v ešte teplých balíkoch do garáže a odletel. „Bielorusko stráca nádej“, povedal mi. „Už i mojich študentov zatvárajú. Musíte zorganizovať generálny štrajk, inak sa nič nezmení, vravel som im. „Lukašenko neodíde, a Putin v Rusku kráča jeho cestou.“ Na východe od našich hraníc svet potemnel. Nastáva súmrak slobody.

V Bielorusku som nikdy nebol, a predsa v posledných mesiacoch je moja myseľ plná jeho obrazov. Čítam Černobyľskú modlitbu od Svetlany Alexijevič. Prechádzam krajinou pod vražedným reaktorom, kde je otrávené všetko, voda i tráva. Zemou nikoho, osídlenou len tulákmi a utečencami z vojnou rozvrátených krajín. Čítam príbehy. Nechceli byť hrdinami. Sovietska vláda  ich poslala naľahko, iba tak v košeliach, hasiť požiar reaktoru. Vidím ich, ako opuchnutí umierajú v strážených nemocniciach. Čítam príbehy ich mŕtvych detí, chorých žien. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite