Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Schutza: Európska daň z Putina

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Ak sa demonštrácie za prepustenie Navaľného, aké prebehli od Moskvy po Jakutsk, opakovali aj po uzávierke tohto textu, je celkom možné, že ruská opozícia pôjde podľa vzoru bieloruského scenára.

Komentár Petra Schutza: Európska daň z Putina

otázka je, či si masívne protesty týždeň čo týždeň, aké boli na programe celé leto a jeseň v Minsku, nechá Putinov režim ľúbiť tak ako „mäkký“ Lukašenko. A teda či nepoužije na ich potlačenie omnoho brutálnejšiu silu – čo už naznačujú stovky zatknutých pred týždňom vrátane najbližších Navaľného spolupracovníkov.

Pripomenúť bieloruskú stopu je však užitočné aj preto, lebo podľa predstáv európskych politikov mal byť Putin akýsi sprostredkovateľ rozhovorov Lukašenka s opozíciou. Putin, ako ten spravodlivý uprostred (sic), mal donútiť diktátora k akýmsi kompromisom. Macron to priamo povedal: „Naše želanie je zapojiť Rusko do dialógu o Bielorusku, aby pomohlo presvedčiť Lukašenka...“ Absurditu tejto predstavy, ktorou Macron i iní len podčiarkli vlastnú bezradnosť, dokonale obnažuje aktuálny dej okolo Navaľného. Ukazuje, že čo do potierania opozície nie je medzi Putinom a Lukašenkom, alebo ak chceme, medzi ruským a bieloruským režimom, žiadny rozdiel. Naopak, je celkom pravdepodobné, že Kremeľ nepripustí, aby demonštrácie nabrali kurz k pravidelnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite