Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka: Ako sa presláviť očkovaním

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Celonárodné očkovanie je akcia, na ktorej sa dá urobiť kariéra – alebo tiež zničiť. Príkladom prvého je teraz v Česku politik, ktorý zažíva veľký návrat. A príkladom druhého úradník, ktorý zažil pád týždňa.

Tomáš Němeček

meno Martina Kubu ste asi ešte nepočuli, pokiaľ sa o českú politiku nezaujímate naozaj s vášňou (každé prirovnanie kríva, ale predstavte si Juraja Miškova, Zsolta Simona a Daniela Krajcera zmixovaných v jednej osobe, navyše s lekárskym diplomom). Do roku 2013 bol ministrom priemyslu a dotiahol to až na podpredsedu ODS. Lenže potom neslávne padla Nečasova vláda a Kuba na sedem rokov zmizol z vysokej politiky. Vlani na jeseň sa vrátil v krajských voľbách, stal sa hajtmanom v južnom Česku. Momentálne najviditeľnejším zo všetkých.

„Čau, vláda,“ znel v piatok 8. 1. jeden z jeho odkazov na Twitteri. „Aby mi premiér nemusel zase večer písať, tak hlásim, že všetkých 3 510 dávok vakcíny, čo ste nám poslali v utorok, už máme k dnešku zaočkovaných. Ďalšie majú prísť až vo štvrtok. Takže máme prázdnu mrazničku a nebudeme tu mať skoro týždeň čo robiť.“ Hajtman Kuba sa inšpiroval v Nemecku a buduje očkovacie centrá v každom okrese. „Musíme na juhu Česka očkovať šesť- až osemtisíc ľudí denne, čo bez vysokoprietokových centier nepôjde. To nezvládnu preťažené nemocnice ani praktickí lekári,“ vysvetľuje. Teraz, keď ide do predaja tento .týždeň, by už malo fungovať prvé z nich na budějovickom výstavisku Zem živiteľka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite