Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na obranu civilizácie s Friedrichom Hayekom

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

S vírusom covid-19 sa aj v novom roku šíri populizmus, kolektivizmus a zasahovanie politikov do životov ľudí, čo podkopáva civilizačné základy spoločnosti. Brániť ich môžeme napríklad argumentmi, ktoré sa opierajú o myšlienky Friedricha Hayeka.

Peter Gonda

v novej knihe Petra Boettkeho F. A. Hayek – mysliteľ pre každé storočie sú aj odpovede na to, aké sú inštitucionálne podmienky fungovania civilizácie a aké podnety spôsobujú rôzne inštitucionálne usporiadania v procesoch objavovania a učenia sa. To je dôležité pre pochopenie fungovania otvorenej spoločnosti s trhovou ekonomikou, nefungovania socializmu či problémov sociálnych štátov. 

Podstatná je schopnosť vytvárať a efektívne využívať znalosti, ktoré sú vždy rozptýlené, decentralizované a dos­tupné jednotlivcom ako zlomky poznatkov v danom čase a na konkrétnom mieste. Schopnosť koordinácie a deľby lokálnych znalostí a samotná existencia dnešnej civilizácie sú možné iba vďaka spontánne vyvinutým spoločenským inštitúciám a ich pravidlám, ktoré sú podľa Hayeka dôsledkom ľudského konania, nie ľudského zámeru či sledovania vrodených inštinktov.

Z ekonomických ide napríklad o ceny, ktoré nahrádzajú chýbajúce znalosti tým, že šíria informácie o relatívnej vzácnosti statkov a sú kompasom rozhodnutí a koordinátorom ekonomických aktivít. Týka sa to aj úrokov, koordinujúcich aktivity medzi úsporami jedných a investíciami druhých, ktoré však dnes deformujú centrálne banky. Nutnou inštitúciou tvorby a využitia znalostí je konkurencia, ktorá by v duchu Hayeka mala byť umožnená aj v prípade peňazí. Tie sú ďalším civilizačným inštitútom. Kľúčovou inštitúciou, ktorá umožňuje slobodnú spoločnosť, je však súkromné vlastníctvo. Tieto inštitúcie poskytujú ľuďom v ich konaniach dôležitú spätnú väzbu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite