Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Christoph Schönborn: Posledný súd

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

„Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ Kto by nepoznal veľkolepé Michelangelove fresky v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne! Kristus ako sudca sveta, po jeho pravej strane tí spasení, po jeho ľavici tí zatratení.

Christoph Schönborn: Posledný súd

dvakrát som smel, pri voľbe pápeža v roku 2005 a 2013, odovzdávať svoj hlas s pohľadom upretým na tieto úžasné maľby. Má hádam pripomienka Posledného súdu, ktorý čaká všetkých ľudí, rozširovať strach a hrôzu? Naozaj hrozí Ježiš peklom? Je to taká vážna vec, že máme očakávať večnú radosť alebo večný oheň?Téma Posledného súdu sa prepletá všetkými storočiami. Výtvarné umenie, literatúra sa ním zaoberali odjakživa. 

Každoročne priťahuje do Salzburgu davy ľudí predstavenie hry od Huga von Hofmannsthalsa Jedermann. V tejto hre o smrti boháča ide o posledné zúčtovanie života, ktoré musia ľudia pred Bohom urobiť. Či sa nám to podarí alebo nie, táto otázka Posledného súdu sa hlboko dotýka každého ľudského srdca: Čo budem môcť predložiť pred tvárou Boha, keď dôjde na bilanciu môjho života?Ježišova reč o Poslednom súde je veľmi vážna ako život sám. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite