Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Česi, ktorí by volili Trumpa

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Martin M. Šimečka odsúdil v Denníku N slovenských konzervatívcov, ktorí v ankete na Postoj.sk uviedli, že by volili Donalda Trumpa. Ale na to netreba byť konzervatívec. Stačí si vypočuť liberálnych Čechov.

Komentár Tomáša Němečka: Česi, ktorí by volili Trumpa

nemyslím teraz poslanca Václava Klausa mladšieho, ktorý sa snaží zaujať pre svoje vlastenecké hnutie Trikolóra (Trump síce nie je „zdvorilý k ženám ako Guth-Jarkovský a ani ekonomický libertarián, je to však niekto, kto sa postavil zlu a zatiaľ stojí,“ písal Klaus junior na svojom facebookovom profile 3. 11.). Ani country speváčku Olgu Matuškovú, vdovu po Waldemarovi, ktorá sa na Floride stala skalopevnou republikánskou penzistkou. Ani trumpetistu Laca Décziho, ktorého teší šokovať malomeštiakov čímkoľvek, teda aj trumpizmom (a navyše je tento obľúbenec českých novinárov rýdzi Slovák).

 Ale ja mám na mysli liberálneho novinára Jana Macháčka, chartistu a rockera, ktorý teraz – žiaľ – pracuje pre Andreja Babiša. „O Trumpovi si myslím to isté čo vy,“ napísal čitateľom vo svojom stĺpčeku 27. 10. „Ale keby som bol Američan, musel by som asi, nerád, voliť republikánov. Mal by som úctu k otcom zakladateľom a nepovedal by som o nich, že boli otrokármi a že spísali ústavu za účelom udržania otrokárskeho režimu. Bol by som proti novej cenzúre na sociálnych sieťach. Bol by som proti hnutiu Defund the Police, proti severokórejskej atmosfére na univerzitách (učil som 12 rokov na NYU), nezakázal by som fracking, ktorý je základom americkej energetickej sebestačnosti.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite