Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Ako zosadiť Babiša

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Nešlo si hádam ani vybrať príhodnejší čas na pochovanie správy: uprostred náporu pandémie a pred štátnym sviatkom 28. októbra oznámili ODS, KDU-ČSL a TOP09, že idú budúci rok do parlamentných volieb v koalícii.

Komentár Tomáša Němečka: Ako zosadiť Babiša

médiá patriace do fondu premiéra Andreja Babiša túto správu starostlivo schovali: Lidové noviny jej venovali pár riadkov na štvrtej strane, MF Dnes ju odsunula až na šiestu. Oba denníky vynechali, že je to koalícia proti Babišovi, zato zveličili náznak nezhôd (teda že v projekte chýba hnutie Starostov a nezávislých STAN, ktoré uvažuje o koalícii so stúpajúcou Pirátskou stranou). Ale napriek tomu je to správa na titulnú stranu.

Iste, je to „len“ memorandum o spolupráci, ale okolo prvých troch skalísk už budúca koalícia preplávala. Tým prvým sú dohody o krajských lídroch: v Česku sa koalície tvoria komplikovanejšie ako na Slovensku, pretože sa nezostavuje jediná celoštátna kandidátka, ale štrnásť (pre 13 krajov + Prahu). Keď predseda ODS Petr Fiala a jeho spojenci odpovedali minulý utorok pod hradčianskou sochou Masaryka na otázky novinárov, už mali túto tému vyriešenú. Každý z nich bude lídrom tam, kde žije: Fiala na južnej Morave, šéf lidovcov Marián Jurečka na Olomoucku a Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 v Prahe. Lidovci povedú kandidátky ešte v dvoch krajoch, kde sú silní (Zlínsko a Vysočina), a TOP 09 na Pardubicku. Zvyšok pripadne ODS. Jej šéf bude aj koaličným kandidátom na premiéra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite