Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka: Zaveďte osobný lockdown

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Biochemik Jan Konvalinka to vystihol pokojne, ale so všetkou vážnosťou: Snažte sa teraz nenakaziť, pretože pre vás už nemusí byť v českých nemocniciach miesto. Na konci októbra budú na maxime svojej kapacity.

Český týždeň Tomáša Němečka: Zaveďte osobný lockdown

minulý štvrtok zverejnila výzvu skupina vedcov, ktorí získali dôveru počas jarnej vlny pandémie (a doteraz ju nestratili). Patrí sem Konvalinka alebo epidemiológ z pražského IKEM Petr Smejkal, ktorí varovali aj počas bezstarostného leta, ekonóm Jakub Steiner skúmajúci správanie spoločnosti alebo popularizátor vedy Petr Ludwig, ktorý na jar v Česku podnietil celonárodné šitie rúšok. Ich apel sa začína stručne: „Zaveďte osobný lockdown.“ 

Preložené: obmedzte na minimum fyzický kontakt so všetkými ľuďmi mimo vašej domácnosti.Štvrtok 15. októbra je v modeloch, podľa ktorých sa rozhoduje česká vláda, bodom zlomu. Ak zaberú doterajšie zákazy typu zatvorenia všetkých škôl i reštaurácií a ak sa Česi dobrovoľne obmedzia, potom by sa reprodukčné číslo R dostalo na 1,2 (desať chorých nakazí ďalších dvanásť). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite