Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Shutza: Slovenský lockdown

.peter Schutz .stĺpčeky .komentár týždňa

Vo štvrtok sa Slovensko ponorilo do iného, spomaleného biorytmu. Súbor opatrení, navrhnutý krízovým štábom a schválený vládou, je čiastočnou reprízou umŕtvenia spoločnosti z prvej vlny.

Komentár Petra Shutza: Slovenský lockdown

základné školy, obchody a kostra HDP sa na rozdiel od jari nezatvorili. Čo ale nie je dnes, zajtra môže byť. Šírenie korony beží viac-menej po exponenciále všade, čo je znamenie, že na splošťovanie krivky, v ktorej je Slovensko už v prvej šestke v Európe, nemusí terajšie zmrazenie stačiť.Protesty najpostihnutejších sektorov – gastro, turistický ruch, kultúra, šport, SZČO – ktoré neustávajú napriek rýchlo vyhláseným kompenzáciám (štedrejším než prvovlnové), sú bez šance na vypočutie. 

Navádzajú však na poznanie, že aj takýto lockdown je dlhodobo neudržateľný, keďže znekvalitňuje životy kriticky veľkej časti spoločnosti. Predikovať občianske rebélie nemožno, ale odolávať obrovským tlakom na uvoľňovanie sa bude politikom týždeň po týždni obtiažnejšie. Psychologická odlišnosť od prvej vlny je svetielko na konci tunela, ktoré v marci a apríli blikalo, dnes ho však tak ľahko nevidno. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite