Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Ďaleko od právneho štátu aj dohody

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

V Európskej únii práve kulminuje spor s potenciálne rovnako výbušnými politickými dôsledkami, aké by napríklad niesla prípadná nedohoda v kauzách gréckej či bankovej krízy.

Komentár Petra Schutza: Ďaleko od právneho štátu aj dohody

v konflikte o právny štát a jeho väzbu na sedemročný rozpočet Únie a pridružený fond obnovy je v stávke nemenej než schopnosť Únie spustiť k 1. januáru 2021 vyplácanie desiatok miliárd, na ktoré čakajú najmä koronou najhoršie postihnuté štáty.

Ako sa dalo čakať, veľmi všeobecná dohoda premiérov z júla o dodržiavaní princípov právneho štátu ako podmienke čerpania má nesmierne široký interpretačný rozsah. S nevyhnutým zjednodušením sa dá povedať, že na jednom brehu stojí veľmi prísny prístup veľkej väčšiny europarlamentu (ktorého správu navrhoval slovenský poslanec Michal Šimečka) ale aj Macrona, tzv. úspornej štvorky a ďalších. 

Na celkom opačnom brehu sú Maďarsko a Poľsko, kvôli ktorých vnútorným excesom sa idea prepojenia právneho štátu a čerpania zdrojov zrodila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite