Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slová z kaplnky Daniela Pastirčáka: Zaskočený bolesťou

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

Jednu vec Tolkien Lewisovi nikdy neodpustil. Ako verný katolík sa nemohol zmieriť s tým, že jeho najbližší priateľ uzavrel manželstvo s rozvedenou Američankou Joy Davidman Greshamovou.

Slová z kaplnky Daniela Pastirčáka: Zaskočený bolesťou

najprv sa zosobášili len formálne, aby nevesta mohla získať britské občianstvo. Joy však vážne ochorela. Lewis, pohnutý bolesťou, uzavrel s Joy skutočné manželstvo. Nasledovalo obdobie radosti z lásky. Zdalo sa že Joy sa zázračne uzdravila. Rakovina sa však vrátila s novou silou. Joy zomrela. 

Jack sa zavrel v pracovni oxfordského domu, pri jazierku s povestnou narnij­skou lampou. Štyri čierne zápisníky postupne zaplnil bolestnou spoveďou. Bez obalu do nich vylial všetok smútok, mučivé pochybnosti a hnev na Boha. O bolesti Lewis už predtým písal. Vtedy sa nazdával, že na bolesť možno odpovedať dobre premyslenou teologickou úvahou.

V knihe Problém bolesti stojí Lewis na strane Boha. Zhromažďuje argumenty, aby obhájil dobro Boha uprostred sveta plného nezmyselnej bolesti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite