Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Vzbúrenci v Bruseli

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Bola to migračná kríza, ktorá dovtedy symbolický formát V4 transformovala na zoskupenie hlavnej vnútornej opozície „bruselskej byrokracie“. Ako je to dnes?

Komentár Petra Schutza: Vzbúrenci v Bruseli

v centre rebélie stála a zostala protimigračná ortodoxia spolku, ktorá sa dá označiť za hlavného „páchateľa“ toho, že päť rokov sa v EÚ nenašla zhoda na azylovej reforme, ktorá je okrem prežitia Schengenu nutná aj preto, aby sa neopakovali kalamitné situácie krízového roku.

Nový návrh komisie promovala Ursula von der Leyen v stredu s veľkým bubnom, znamenie zmaru však visí na hlavou tisícke strán komplikovaného textu už od jeho zrodu. Veď aj šéfkomisárka odtušila, že zhoda dvadsaťsedmičky sa bude hľadať dlho a ťažko, v čom jej hneď pritakali aj všetci analytici, ktorí sa stihli aspoň narýchlo zoznámiť s obsahom. 

Avšak to, že by sa deň po zverejnení (!!!) dostavil niekto osobne do Bruselu, aby návrh zmietol ako neprijateľný, netušil zrejme nikto. Orbán, Morawiecki a Babiš si však tú námahu dali. Aj navzdory covidovej situácii, kvôli ktorej (karanténa predsedu Michela) bol zrušený celý mimoriadny samit. Oni leteli za Leyenovou už vopred s rezolútnym odporom, hoci riadne naštudovať hlavné princípy, pravidlá a detaily reformy, alebo aj prípadné pasce a chyby nemohli za taký minimálny čas ani divízie poradcov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite