Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kazateľ Daniel Pastirčák: Pozornosť a modlitba

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

Ježiš učil, že Boha máme milovať celou svojou dušou. Duša označuje bytosť vnímajúcu svet. Moja pozornosť k svetu sa začína zmyslovým vnímaním.

Kazateľ Daniel Pastirčák: Pozornosť a modlitba Natália Ložeková

slovenčina slová zmyslyzmysel, ale aj angličtina svoje sensessense kladie do vzájomnej súvislosti. Zrak, sluch, hmat, chuť a čuch nazývame zmyslami. Zároveň hovoríme: „To je nezmyselné,“ alebo: „Toto mi dáva zmysel.“ Čistota zmyslového vnímania podmieňuje moju schopnosť nachádzať v živote zmysel. Veď už v akte vnímania človek uskutočňuje výber. 

Prostým prenášaním pozornosti si z celku prítomnej skutočnosti vyberám objekt záujmu, nechávam ho vystúpiť do popredia, všetko ostatné sa stáva pozadím.  Vracali sme sa z návštevy: „Ty miluješ myšlienky viac ako ľudí,“ povedala Jarka. Nechápal som. „Počúvaš iba, čo ľudia hovoria, nepočúvaš, prečo to hovoria,“ vysvetlila. Ja by som dokázal popísať myšlienkový vývoj onoho rozhovoru. Jarka by si z neho veľa nepamätala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite